Vaginism

I bäckenbotten finns öppningar för urinröret, slidan och ändtarmen. Det finns också en mängd muskler, som ska stänga dessa öppningar vid ansträngningar för att hindra bukens organ från att tränga ut. Musklerna är således beredda att stänga slidan vid behov, genom att dra ihop sig. Denna muskelsammandragning sker reflexmässigt och utan att kvinnan behöver tänka på det.

Vid vaginism kan denna funktion sägas ha blivit överkänslig, och slidan stängs då något tränger in. Slidan kan också stängas vid beröring av slidmynningen eller till och med vid tanken på penetration.  En kvinna med vaginism har inte själv kontroll över muskelsammandragningarna, och kan därför inte frivilligt slappna av musklerna. Det är inte ovanligt att kvinnor som drabbas av slidkramp har lätt att få muskelspänningar även i andra delar av kroppen, och inte sällan har dessa kvinnor besvär med annan led- eller muskelvärk.

Musklerna som påverkas vid vaginism är de som finns runt den yttre tredjedelen av vagina. Vaginism kan vara partiell eller total, vilket innebär att tillståndet stör respektive omöjliggör penetration. Med penetration menas inte
bara samlag, utan även andra former såsom gynekologiska undersökningar eller till och med införandet av en tampong.

Det är viktigt att inte glömma att vaginism är ett medicinskt tillstånd, och att det finns behandling. En slida är inte för trång, utan det är ofrivilliga muskelsammandragningar som försvårar eller omöjliggör samlag eller annan
penetration. Detta är ett problem som bör tas på allvar av såväl kvinnan som hennes eventuella partner, och man bör aldrig tveka att söka hjälp. Kvinnor med vaginism kan njuta av ett sexuellt förspel, och även få orgasm, så länge
penetration undviks.

Behandling av vaginism
Om man lider av vaginism kan man göra mycket för att försöka underlätta själv. Det är viktigt att känna sin kropp, och en rekommendation är ofta att titta på sitt underliv med hjälp av en spegel. Känn, inspektera och undersök dig själv och fukta gärna med saliv eller glidmedel. Det är viktigt att hela tiden känna sig fram med försiktighet för att försöka undvika att associationer med smärta skapas. Det kan också vara till hjälp att vara påläst om sitt problem och om den kvinnliga anatomin.

När man känner sig bekväm med att känna utanpå sig själv, kan man försiktigt försöka föra in ett finger, och vara noga med att man tar det lugnt och försiktigt, och att man inte ger upp. Mycket glidmedel kan vara till stor hjälp vid denna penetrerande fas, och det kan vara till hjälp att försöka fokusera på andningen för att slappna av. Det kan också vara bra att försöka få orgasm samtidigt som man har ett finger i vagina, men viktigast är att det känns avslappnat för kvinnan.

När man känner sig avslappnad kan man successivt öka storleken, och i stället för att använda ett finger till exempel använda sig av en mindre vibrationsstav. Här finns ett stort utbud, som gör att kvinnan kan välja någon som känns rätt för henne. Ofta rekommenderas en mjuk och flexibel stav, men det är naturligtvis kvinnan själv som avgör vad som passar henne bäst. Efterhand är det lämpligt att öka storleken på vibratorn, men man bör inte öka med mer än 1 cm i diameter per gång.

Om kvinnan har en partner kan hon låta honom sköta vibratorn då hon känner sig trygg med detta. Det kan också vara värdefullt för kvinnan att inte bara koncentrera sig på sitt eget kön, utan också att närma sig mannens penis. Att lära sig att röra vid den, titta på den och smeka den utan att associera till smärta eller äckel är också en viktig del i behandlingen. Så småningom kommer kvinnan att känna sig mogen att försiktigt ha ett samlag. Det är då väldigt viktigt att hon känner att hon har kontroll över situationen och är avslappnad, och att hon och hennes partner är beredda på att det kan ta tid.

Knipövningar kan också vara till stor hjälp, eftersom kvinnan då lär sig att frivilligt använda muskulaturen i bäckenbotten, och därmed får lättare att slappna av. Detta kan vara till hjälp även under penetreringen, eftersom det är lättare att slappna av i muskulaturen efter att först ha spänt den. Efter att ha använt muskeln är det också lättare för kvinnan att verkligen känna om muskeln är avslappnad.

I butiken i kategorin Underlivssmärta så hittar du produkter som kan hjälpa.

Förslag på produkter:
Ett bra silikonglidmedel med långvarigt glid. Även extra vårdande för kvinnors känsliga underliv.
Smalare hårdplaststav
Lite grövre hårdplaststav