Nedsatt rörlighet

Det är bra att testa sig fram och försöka hitta olika ställningar som kan underlätta samt även minska belastningen på leder och muskler. Funderar också över vilken tid på dygnet du mår bäst. Kanske ta ett varmt bad eller dusch för att mjuka upp kroppen så mycket som möjligt. Detta kan också vara ett ställe där det är skönt att ha sex på. Det finns hand och fotstöd att sätta i duschen och en vibrerande badsvamp kan vara en bra produkt att börja med.
Att ta smärtstillande innan sexuell aktivitet kan också underlätta.

Tänk också på att minska fokus på samlaget, lägg mest fokus på närhet, kramar intimitet och att få röra vid varandra. Sex är så mycket mer än samlag.

En sexleksak eller ett hjälpmedel kan underlätta och det är viktigt att man har en positiv tanke till hjälpmedlet och ser det som ett extra tillskott som kan hjälpa eller underlätta ens sexliv.  Sex främjar hälsan och gör oss gladare, friskare och kan även vara smärtstillande.
Vi hör ofta av kunder som vi har hjälpt: – ”Att kunna ha ett sexliv ger oss det där lilla extra som vi tidigare saknade”. Men var beredd på att det kan ta lite tid samt att du/ni får testa er fram till vad som fungerar för just dig/er och ge inte upp.

Ett tips kan vara att använda sig av positionskuddar, stolar, dynor eller gungor som kan ge ett stöd och göra det som tidigare var omöjligt – helt plötsligt möjligt. Testa olika ställningar, kanske kan ni hitta en ställning som inte är så fysiskt ansträngande? Att ligga på sidan kan vara en ställning att föredra i vissa lägen.
Glidlakan/vinyllakan tillsammans med ett glidmedel eller en massageolja kan göra det enklare att byta position eller för att enklare kunna vända sig i sängen, själv eller med hjälp av någon. Det underlättar förflyttning av en kropp som är stel och orörlig.

Använd fantasin och fundera ut nya ställen där sexlivet kan underlättas. Ibland så kan det underlätta att kvinnan exempelvis ligger på bordet, så att mannen inte behöver böja på knäna.
Man kan ligga på sängen med fötterna i golvet och mannen står på knä på en kudde nedanför sängen.

En sexleksak kan också hjälpa till att göra sexet mindre ansträngande.

Man kan också välja att sitta eller ligga på en vibrator i olika utförande eller varför inte en vibrerande tvättsvamp eller handske, eller en trosa med vibrator i som kanske kan underlätta. Det finns också sexleksaker som startar vid tryck mot själva leksaken.

Man kan också välja att fästa en sexleksak på en förlängande arm/redskap exempelvis ett hjälpmedel för hår- och kroppstvätt kan man med ex. kardborreband fästa en produkt på.
Det finns också både dildo och vaginor som fästes med sugpropp, vilka man kan fästa på ex en kyl/tvättmaskin/badrumsvägg eller annan plan yta och då kan man exempelvis sitta i rullstolen och köra fram och tillbaka för att stimulera sig själv.

Kika gärna under kategorin Nedsatt rörlighet i butiken för att hitta tips på produkter.