Nedsatt lust

Nedsatt/minskad/bristande lust är något som kan inträffa för både män och kvinnor i alla åldrar. Alla har vi olika mycket sexlust, i olika perioder i livet. Lusten kan också påverkas av det som händer runt oss i livet. För att få ett sexuellt gensvar av kroppen så krävs ett samspel mellan ett antal nivåer i det centrala nervsystemet.
Vanliga orsaker till nedsatt lust är bl a stress, nedstämdhet, sömnbrist, mediciner, sjukdomar, smärta kroppsliga besvär och relationsproblem. Exempelvis så har flertalet antidepressiva läkemedel har en negativ effekt på såväl lust som förmåga.

Ofta finns det möjligheter till alternativa sexuella stimuleringsformer. Även om man inte upplever dem som lika tillfredsställande, så är de ett mycket bättre alternativ än ett totalt upphört sexuellt samliv.
Så berör varandra genom närhet, kramar, klappar och liknande.  Använd fantasin för att försöka få igång ert sexliv igen. Det är inte enkelt alla gånger, men genom kommunikation och envishet kan ni hitta det igen.

Ett stimulerande medel kan ibland ge bra resultat genom att det värmer, kyler, pirrar eller ökar blodcirkulationen i området. Men själva lusten sitter i hjärnan och för att väcka den så behöver man hjälpa det stimulerande medlet på traven. Det kan du göra exempelvis genom att starta ett förspel med kel, gos och smekningar, läs en erotisk novell, se på en film som väcker lusten eller använd en sexleksak som ger nerverna extra stimulans.
Blunda, slappna av och känn efter inifrån hur smekningarna och kyssarna känns. Många gånger väcks lusten under själva förspelet och gör den inte det, så har du/ni i alla fall gjort ett försök. – Ge inte upp, utan försök igen vid ett senare tillfälle.
Glöm inte att prata ordentligt om det hela, för det är lätt att partnern till den med nedsatt lust känner sig ratad eller misslyckad, för att din lust inte har väckts till liv. Det är också lätt att partnern kan tro att man tröttnat på förhållandet. – Så samtal är mycket viktigt!
Pågår den bristande lusten under lång tid, så kan det också vara bra att ta kontakt med någon professionell.

I vår butik kan du hitta produkter som kanske kan hjälpa dig att få mera lust. Du hittar dem under kategorin ”nedsatt lust”

Om din partner är man (och inte är den som har nedsatt lust) samt om det är länge sedan ni sist hade sex, så kan ett tips vara att han använder en fördröjande spray eller creme.