Muskelsvaghet

Om du har en muskelsvaghet så kan ett hjälpmedel underlätta och vara en bra kompensation i både vardag och i ditt sexliv. Vilka hjälpmedel du behöver beror givetvis på vilken grad av muskelsvaghet du har och om din svaghet gäller enstaka muskler/muskelgrupper eller är rent generellt i kroppen.
Testa olika samlagsställningar, vilket är minst krävande för er? Det kan vara att båda ligger ner, t ex i skedställning (mannen bakom kvinnan).

Vad behöver du?
Fundera lite på vad vilken hjälp du skulle behöva för att kunna ha ett fungerande sexliv. Vilken form av produkt skulle vara den bästa hjälpen för dig? Det är också bra att testa sig fram med olika hjälpmedel och att försöka hitta olika ställningar som kan underlätta och som också minskar belastningen på leder och muskler.

Positionshjälpmedel
Genom att använda positionskuddar, stolar, dynor eller gungor kan ge ett stöd och göra det ”tidigare omöjliga” – helt plötsligt möjligt. Testa olika ställningar, kanske kan ni hitta en ställning som inte är så fysiskt ansträngande? Glidlakan/vinyllakan och lite glidmedel/massageolja kan göra det enklare att byta position eller att vända sig i sängen. Kanske kan du göra det själv eller med hjälp av någon. Det underlättar förflyttning av en kropp som är stel och orörlig.

Vibrator
En vibrator kan hjälpa till att att göra sexlivet mindre ansträngande. Du kan välja att sitta eller ligga på en vibrator i olika utförande eller varför inte testa en vibrerande tvättsvamp, trosa eller handske som kanske kan underlätta för dig/er. Det finns också vibratorer som startar vid tryck mot själva leksaken.

Stor vibrator
Om du föredrar att ligga på en vibrator för att få stimulans så kan det underlätta och kännas mer bekvämt att välja en lite större modell.

Använd ett förlängande redskap
Om du har svårt att nå ner för att kunna tillfredsställa dig själv så kan du testa att fästa ett hjälpmedel på en förlängande arm/redskap. Kanske kan du sätta fast den med ett kardborreband på något redskap du redan har, t ex ett hjälpmedel du använder för hår- och kroppstvätt.

Sugpropp – för fria händer
Om du har svårt att använda dina händer eller om du helt enkelt vill ha händerna fria så kan en du använda en dilo/stav med sugpropp. Även för män så finns det onanihjälpmedel som har sugpropp. Tänk på att för att sugproppen ska fästa så måste underlaget vara plant och rent. En badrumsvägg, tvättmaskin, kyl eller golv kan t ex fungera alldeles utmärkt när du vill använda en onanihjälpmedel med sugpropp. Du kanske kan fästa den på badrumsväggen och sitta i rullstolen och köra fram och tillbaka?

I butiken under kategorin muskelsvaghet kan du hitta olika tips på produkter