Bäckenbottenträning

Plankan - Ochså bra bäckenbottenträningBäckenbottenmuskulaturen sitter som en hängmatta som går från blygdbenet, sittbensknölarna och ner till svanskotan.

Kvinnor och mäns bäckenbottenmuskulatur skiljer sig inte så mycket åt. Den anatomiska skillnaden mellan man och kvinna är, att kvinnans urinrör är kort och rakt utan många närliggande strukturer medan mannens är lång och kurvig och omsluts av prostatakörteln, som med åren ofta blir förstorad och kan då täppa till. Detta gör att läckage inte kan ske och kan givetvis medföra andra komplikationer. För såväl kvinnor som män så är bäckenbottenträning är ett bra sätt att hålla sin muskulatur i trim.

Bäckenbottenträning är viktigt

Bäckenbottenmuskulaturen är mycket viktig för att bålen ska vara stabil, den stöder upp bålen underifrån samt att den håller bäckenets inre organ (livmoder, urinblåsa och ändtarm) på plats och förhindrar att de inte glider framåt vid tryck i buken, t ex när du hostar, nyser, ställer dig upp eller hoppar.

Denna muskulatur är också av mycket stor betydelse för vår kontinens/förmåga att hålla tätt, när det gäller både urin, avföring och gaser. Bäckenbottenmuskulaturen är viktig för vårt välbefinnande oavsett om du är man eller kvinna och oavsett ålder. Tyvärr är det många som inte är medvetna om hur viktiga dessa muskler är för oss och många vet inte heller hur det känns när man använder dem. Om du kniper av strålen när du kissar, så använder du rätt muskler. (Knip inte av strålen mer än max en gång i månaden, för du vill inte påverka kroppens naturliga kissmönster).

Bäckenbotten ska också kunna stå emot en ökad belastning som övervikt eller/och graviditet. Dessa två faktorer påverkar bäckenbottenmuskulaturen och därför behöver man underhålla och träna upp bäckenbottenmuskulaturen extra noga om man tillhör dessa grupper. Bästa sättet att träna upp musklerna i bäckenbotten är att göra knipövningar – detta gäller både män och kvinnor. För dig som är gravid är det extra viktigt med bäckenbottenträning, inte bara för den ökade belastningen, utan också för att muskeln ökar i elasticitet av hormonpåverkan.

Alla behöver en vältränad bäckenbotten

Vi behöver också en vältränad bäckenbotten som håller emot det ökade trycket när vi ska lyfta tungt, hosta, nysa eller göra annan fysisk belastande aktivitet, som exempelvis hopp. Har vi en försvagad bäckenbottenmuskulatur när vi gör detta så år risken stor för läckage på ett eller annat sätt. Muskulaturen ska också kunna slappna av och ge efter, exempelvis när vi har samlag, när vi ska gå på toaletten samt när vi vill ”släppa väder” och vid barnafödande. Kör bäckenbottenträning och undvik problem!

Här hittar du vårt sortiment av knipkulor för effektiv bäckenbottenträning